auto leasen

Wanneer u financiering voor het kopen van een auto zoekt, dan de auto leasen mogelijkheid worden aangeboden. De verkoper doet een interessant voorstel en u kunt de hele financiering, inclusief de kredietcheck, gewoon bij uw dealer regelen. U hoeft niet apart een afspraak te maken bij een bank. Wat is auto leasen inhoudt en welke risico’s loopt u?

Auto leasen, wat is het?

Als u een auto koopt op basis van een lening, dan leent u geld van een kredietversterker, bijvoorbeeld een bank, en van het geleende geld koopt u de auto. U bent op dat moment eigenaar van de auto. Tijdens de looptijd van de lening betaalt u maandelijks rente en aflossing aan de kredietverstrekker. Als u kiest voor auto leasen, dan koopt de kredietversterker, bijvoorbeeld de leasemaatschappij, de auto en geeft deze auto aan u in bruikleen voor een bepaalde periode. In deze periode betaalt u de kredietversterker een vast bedrag per maand.

Op het gebied van auto leasen zijn veel verschillende soorten leasevormen. Dit maakt het lastig om verschillende lease aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Om te beginnen kan tussen verschillende contractvormen die worden gebruikt bij auto leasen onderscheid worden gemaakt tussen Operational Lease en Financial Lease.

Financial Lease

Een auto leasen op basis van een financial lease houdt in dat u economisch eigenaar wordt van de auto. De leasemaatschappij blijft juridisch eigenaar. U bent zelf verantwoordelijke voor het onderhoud, de belasting, de verzekering, de keuring en andere onkosten van uw auto. De leasemaatschappij loopt wel het risico dat u niet goed op de auto past en zal daarom wel een hoger maandbedrag in rekening brengen voor de kale lease. Hier staat vaak tegenover dat u de auto voor een lager bedrag kunt overnemen na het verstrijken van de lease periode.

Operational Lease

Bij deze leasevorm betaalt u een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij en deze zorgt voor al het onderhoud, de verzekeringen, belastingen en overige kosten. U betaalt zelf de brandstof. Aan het eind van de periode heeft u de optie om de auto over te nemen, maar dit is niet verplicht. De leasemaatschappij is juridisch en economisch eigenaar van de auto. Alles rond uw auto is geregeld.

Auto leasen verstandig?

Als u de mogelijkheid voor auto leasen wordt aangeboden, vergelijk dan niet enkel de kosten per maand. Misschien is een financial lease aantrekkelijker omdat u overweegt de auto na de leaseperiode over te nemen van de leasemaatschappij. De onderhoudskosten zijn bij een nieuwe auto veel lager en hierop kunt u wellicht veel geld besparen. Ook kan het zijn dat op dit moment de kosten voor leasen beter bij uw financiële situatie passen of dat u simpelweg geen lening van de bank krijgt.