dagwaarde auto

Een van de meest kostbare dingen die we regelmatig aanschaffen is een auto. Al snel worden een paar duizend euro, of meer, neergeteld. Veel mensen staan daar niet altijd bij stil. Zeker niet wat betreft de verzekering van dit kostbaar kleinood. Vaak ben je veel te blij met het nieuwe voertuig en is al het andere bijzaak.

Gevolgen bij een ongeluk

Dit kan gevolgen hebben als je pech hebt. Want mocht je bij een aanrijding betrokken raken of wordt jouw auto open gebroken of zelfs gestolen, dan kijkt de verzekering naar wat men noemt de dagwaarde auto. Wat is auto op het moment van de aanrijding of de diefstal nog waard? Natuurlijk geldt dat bij diefstal alleen als je daarvoor verzekerd bent.

De dagwaarde auto bepaalt hoeveel je eventueel uitgekeerd kunt krijgen. Bij herstel van de auto is het de richtlijn. Is de dagwaarde lager dan de kosten van reparatie, dan zal men die dagwaarde uitkeren en niets meer. Wil je dan toch de auto laten repareren dan zit je met een deel dat je zelf moet betalen. Met name mensen met oudere auto’s hebben vaak te maken met dit dilemma.

Een auto verkopen

Wanneer je de auto wilt verkopen, krijg je ook met de dagwaarde auto te maken. De verkoopprijs wordt eveneens bepaald door de waarde die de auto op dat moment nog heeft. Dat geldt bij inruil. Verkoop je particulier dan kun je er soms net nog iets meer uitslepen. Alhoewel de meeste kopers de waarde heus wel kennen.

Je kunt de dagwaarde auto berekenen. Als een soort maatstaf geldt dat de eerste twee jaar circa 20 tot 30% van de nieuwprijs af gaat. Dus stel je koopt een nieuwe auto voor 20.000€. Dan is die na een jaar tussen 16.000 en 14.000€ en na twee jaar ongeveer 12.500 en 10.000€ waard. De dagwaarde is daarnaast ook afhankelijk van het merk en het type auto. Een merk en type dat veel gevraagd wordt op de 2e hands markt, zal een hogere dagwaarde hebben dan een onbekend of minder gewild merk. Zo zal een Duitse auto altijd een hogere dagwaarde hebben dan een Koreaanse.

Wat als de dagwaarde auto nul is?

Bij oudere auto’s kan de dagwaarde auto theoretisch nul zijn. Grappig is dat de oude auto vanaf het moment dat hij officieel een old timer wordt, weer een opwaardering krijgt. Old timers kunnen, zeker in een goede staat, veel geld waard zijn. Ook daar moet je dus goed op letten bij het verzekeren. Een oude auto van 24 jaar is net nog 100 of 200 euro waard. Is dezelfde auto echter 25 jaar dan is het officieel een old timer en wordt hij meer waard.